Yleiset painotuotteet
SILKKIPAINATUS
Silkkipainatukseen soveltuu parhaiten vektoripohjainen aineisto, jossa on värimäärittelynä käytetty PMS-sävyjä.
PMS-sävyt (Pantone Matching System)
PMS-värien käytön etu on varma lopputulos: Painotuotteessa on tarkalleen värikartalla näkyvä väri, vaikkei se suunnitteluvaiheessa oikealta näyttäisikään.
CMYK prosessiväri kuvat
Silkkipainossa käytämme kuvissa pääsääntöisesti sekoitevärejä. CMYK kuvan selkeyteen on syytä kiinnittää huomiota, sillä silkkipainettu rasteri on verrattain karkea.
CMYK-kuvien tarkuussuositus on 300 dpi. Aineistoissa tulee olla 3 mm ylimenot eli bleedit, mikäli väri/kuva menee aineiston reunoihin asti.
Kohdelakka muotoonleikkaus ja muut efektit
Aineisto, joka sisältää kohdelakkausta tai muita efektejä, on syytä mainita erikseen, miten se ilmenee aineistossa. Mikäli aineistossa on muotoon leikkuu, niin muotoon leikkuun viiva on hyvä merkitä omalla spot-värillä omalla tasolla tai erillisenä tiedostona. Muotoonleikkuuvärin voi nimetä CutContour-nimellä. Tekstit on hyvä olla muutettuna viivoiksi fonttiongelmien välttämiseksi. Leikkuumerkit on hyvä lisätä aineistoon.
OFFSET-PAINOAINEISTOT
Offset-painoaineisto voi olla sekä kuvaa että vektoria CMYK-muodossa. Kuvien resoluutio on hyvä olla 300 dpi.
Huomioi, että alle 150 dpi kuvia ei kannata painaa. Väriprofiilina käytämme Fogra 39 Coated ja Fogra 29 Uncoated -profiileita.
Fontit on hyvä konvertoida viivoiksi fonttiongelmien välttämiseksi.
Aineistoissa tulee olla 3 mm ylimenot eli bleedit, mikäli väri/kuva menee aineiston reunoihin asti. Muotooleikkuu- sekä stanssilinjat on syytä merkitä aineistoon omalla spot-värillä omalla tasolla tai erillisenä tiedostona. Muotoonleikkuuvärin voi nimetä CutContour -nimellä. Leikkuumerkit on hyvä lisätä aineistoon.
Suurkuvatulosteet
Suurkuvatuotantoon suosittelemme painovalmista aineistoa pdf-muodossa. Painovalmis pdf sisältää kuvat, joiden tarkkuus on vähintään 150 dpi, väriprofiilin Fogra 39 coated, 3 mm ylimenot eli bleedit, sekä leikkuumerkit. Mikäli aineisto sisältää muotoonleikkuun, on se hyvä merkitä erikseen spot-värillä ja nimetä väri CutContour -nimellä. Fontit on myös hyvä kääntää viivoiksi ongelmien välttämiseksi.